Op de homepage van onze site zie je een foto van iemand met een ander gezicht in de handen. Wat mensen laten zien aan anderen en hoe het van binnen voelt verschilt vaak. Veel mensen die bij ons in behandeling komen vertellen hoe zij al jaren een ‘masker’ op hebben om te overleven en zo steeds vervreemder zijn geraakt van wie zij werkelijk zijn, of willen zijn.
Wat is psychotherapie?
Maar wat is dan psychotherapie? Psychotherapie is een verzamelnaam van behandelmethoden die ingezet kunnen worden als je psychische problemen hebt die je zelf niet kunt oplossen.
Niet alleen maar praten
Veel mensen denken dat het doel van een behandeling is om te praten: van je af te praten, je hart uit te storten of te spuien. Dit klopt niet. De behandeling is voor jou hard werken. De investering die jij doet, zal bepalen hoe succesvol je behandeling is. Die investering vindt vooral plaats tussen de gesprekken door, wanneer je aan de slag gaat met alles dat je in de behandelkamer hebt ontdekt.
In het leven ontwikkelen we ons en groeien wij tot de laatste adem. Als je niet verandert, groei je niet meer. Verandering betekent dat je in de behandelkamer open moet zijn over zaken waar je normaal misschien niet open over bent, onder ogen moet zien waar je al jaren van weg probeert te blijven. Om vervolgens tussen de gesprekken thuis te oefenen met wat je ontdekt hebt over jezelf door stappen te nemen die moeilijk zijn om te zetten.
Je zult risico’s moeten nemen door iets te doen wat jou angstig maakt. Je zult schrijven over de meest pijnlijke gevoelens die er in je binnenwereld zijn of je gaat spreken met mensen in je omgeving over kwesties die heel pijnlijk en ingewikkeld zijn.
Van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam
Doordat je in psychotherapie onder ogen gaat zien hoe je met jezelf omgaat kan het zijn dat het lijkt alsof het slechter met je gaat. Dit gebeurt doordat je gaat zien hoe het echt met jou, je leven en met je contacten is gesteld. Kort gezegd: je bent eerst onbewust onbekwaam en wordt dan bewust onbekwaam.
Van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam
Dit resulteert in een blik op hoe je leven echt is, als je al die pijnlijke gedachten en gevoelens niet meer uit de weg gaat. De beloning komt pas later, doordat je anders met jezelf en/of anderen omgaat. Dit is de fase van bewust bekwaam zijn en pas als je dat heel vaak gedaan, geoefend en herhaald hebt, word je onbewust bekwaam.
Dan ben je geworden wie je echt bent, heb je je masker afgezet en kun je trouw zijn aan jezelf. De enige weg is door de pijn heen.